Гръцкото правителство обяви, че планира да събори 3185 незаконни постройки, изградени в горите и по бреговата линия в областта Атика след смъртоносните горски пожари миналата седмица, които отнеха живота на над 90 души, съобщава в. "Катимерини".

© БТА

Решението се отнася до сгради, за които са издадени окончателни решения за събаряне.

Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос заяви, че правителството ще започне акция срещу незаконните строежи, които според експерти са допринесли за опустошенията от пожарите.

"Катимерини" уточнява, че в най-тежко засегнатите от пожарите горски райони има най-много нелегални строежи.

Правителството беше остро критикувано за начина, по който е реагирало при пожара, който отне живота на най-малко 93 души, а множество други бяха ранени или обявени за изчезнали.

Над 1000 изгорели сгради, инспектирани от инженерите след пожара, също ще бъдат съборени. Природозащитни организации заявиха, че пожарът е бил най-смъртоносният в историята на страната и е опустошил 17 000 акра (6879 хектара) гори и жилищни райони.

​Куче оцеля при пожара в Мати

​Куче оцеля при пожара в Мати

На гръцкия остров Закинтос снощи е избухнал горски пожар. Стихията се разразила от силния вятър. В потушаването се включиха и самолети. Край Атина спа...