Над 330 животни, заразени с нодуларен дерматит, са умъртвени досега в Благоевградска област. Нови огнища се откриват всеки ден, като най-голямото е в района на община Петрич. Стопаните в Югозападна България са силно притеснени за бъдещето си, заради бързото разпространение на заразата.

Хаджидимово Благоевград

Семейството на Алмаз днес направили опит да спасят 30-те крави като не позволят на специалистите от Агенцията по безопасност на храните да достигнат до тях. В крайна сметка заради едно заразено животно с нодуларен дерматит всичките били умъртвени.

Айша Мустафа: При положение, че след ваксинацията има период на изчакване 28 дни, никой не изчака тоя период, за да развият самите животни имунитет. Това ни беше единствено препитанието, все още не знаем с какво ще се занимаваме от тук нататък.

Алмаз Тайров: Какво ще ми платят? 1000 лева ще дадат на крава, нищо не е. Къде ще намериш за 1000 лева крава. Те ще се качат сега цените много високо след тия измислени болести.

Всички животни в селата от община Хаджидимово са ваксинирани срещу болестта. От Агенцията по безопасност на храните продължават да преглеждат животните в областта. Очаква се утре да бъдат умъртвени около 90 крави в района на Петрич. Предприемат се и допълнителни мерки, за да се спре разпространението на заразата.

д-р Атанас Григоров - БАБХ - Благоевград: Подписахме договор с фирма, която извършва авиационно третиране на площите около реките, така че ще третираме, за да може да се убият комарите и да намалее опасността от заболяването.

Всички ферми, в които са открити болни крави, са дезинфекцирани. В близките 6 месеца обаче е забранено в тях да се отглеждат животни. Заради това много от стопаните са на път да се откажат от животновъдството.