НОВИНИ

Над 350 свободни работни места в хотелите в Банско преди старта на зимния сезон

350 свободни работни места има заявени в Бюрото по труда в Разлог за работа в хотелите и ресторантите в Банско, Баня и Добринище преди началото на зимния сезон. Това стана ясно на специализираната трудова борса в Разлог, организирана преди зимния туристически сезон сезон. Свободните позиции основно са за камериерки, бармани и сервитьори, готвачи, спасители и аниматори.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Слави Илиев
19:57, 18.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Повече от 100 безработни от района на Разлог и Банско днес посетиха специализираната трудова борса в Разлог. Те имаха възможност директно от представители на над 20 хотелски комплекса, да получат информация са свободните работни места, както и за условията на труд, за заплащането и вариантите за наемане на работа.

През последните години повечето работодатели от района на Банско и Разлог предпочитат да наемат местни кадри, които целогодишно да могат да работят в хотелите и заведенията.

Мариана Тренчева, директор на Бюрото по труда в Разлог: Добавки за тази заетост от страна на работодателите има и те са обикновено свързани с това, че се повишават заплатите, също така им се предлагат квартира, транспорт се предлага за пътуващите особено от Белица и Якоруда, напоследък където е по-голям процента на безработица. Добавки също има като храна, кафе, облекло.

Според работодатели все по-трудно става намирането на качествени кадри за работа в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Особено трудно е привличането на младите хора.

Петър Прешелков, управител на ресторант в хотел: На младите хора не им се работи по принцип. Нямат го тоя интерес и заплащането е по-малко отколкото те предполагат.

Предлаганите възнаграждения и продължителността на работния ден вълнуваха повечето хора, които днес посетиха специализираната трудова борса.

Миляна Коцакова: Търся работа като аниматор, просто защото съм работила като такава ….Очаквам заплащането да бъде най-малко около 700-800 лева, което според мен е една нормална заплата.
Вера Юрукова: На морето дават повече пари.

Минималните заплати, които предлагат повечето хотели в района са около 600 лева.

Всяка година за зимния сезон в Банско и Разлог в Бюрото по труда се заявяват около 600 свободни работни места в хотели и заведения. Голям процент от тях се заемат още до 1 декември, когато започва зимния туристически сезон. До края на месец февруари свободни места за работа в хотелите в района вече няма да има, прогнозираха трудови експерти от Разлог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онколози искат високи стандарти за диагностика и лечение на рака на белия дроб
Онколози искат високи стандарти за диагностика и лечение на рака на белия дроб
Намалява броят на общопрактикуващите лекари в Русенска област
Намалява броят на общопрактикуващите лекари в Русенска област