Над 38 000 души у нас използват социални услуги от различен тип, но в 47 общини изобщо не предлагат финансирани от държавата помощни дейности. Това посочи социалният министър Бисер Петков по време на семинар за Закона за социалните услуги, който все още е в процес на обществено обсъждане.

Един от приоритетите на законопроекта е да се засили публично-частното партньорство, за да се създаде конкуренция между частните доставчици на такива услуги и качеството им да се повиши. До момента са сключени 184 договора с организации от неправителствения сектор, които предлагат такава помощ. Според Петков е необходим по-добър контрол в сектора. В държавния бюджет са предвидени повече средства за социални услуги.


Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: За следващата година са предвидени 264 млн. в бюджета на държавата.
Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Това е значителен ръст в сравнение с миналата година - около 20%. В част от случаите е завишен стандартът предимно за резидентните услуги, тъй като те са най-скъпи. По-ниско е увеличението от 5-6% за дневните услуги.