НОВИНИ

Над 4 млрд. долара помощ за Сирия и региона обещаха ЕС и международни донори

Над 4 милиарда долара помощ за Сирия и региона за 2018 година обещаха Европейският съюз и други международни донори на конференция за Сирия в Брюксел. Представители на повече от 80 държави и организации участваха във форума, който се провежда за втори път с цел да се мобилизира хуманитарната помощ за страната и да се търси политическо решение на военния конфликт. В конференцията участва и външният министър на България Екатерина Захариева.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 25.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

По необичаен начин започна днес вторият ден на донорската конференция за Сирия. Федерика Могерини, която беше домакин на срещата, показа видео на 6- годишната Фара, чийто живот до сега е минал изцяло в бежански лагер. Фара ходи на училище в лагера, обича да учи арабски и английски и иска да стане поетеса, защото според нея поезията прави другите щастливи.

"Заради всички сирийци организираме тази конфедерация", каза Могерини.

От 11 година насам ЕС е най-големият донор за Сирия с над 10 милиарда евро за хуманитарна помощ и помощ за стабилизиране. За тази и следващата година ангажиментът отново беше потвърден.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: Друг въпрос, по който видях, че има сближаване на позициите, е необходимостта да се подкрепят сирийците - вътре в Сирия и в съседните държави - с хуманитарна и финансова помощ. Но да има подкрепа и за общностите, които приемат сирийски граждани, най-вече в съседните на Сирия страни - Либия, Йордания, Турция, но също и в Ирак и Египет.

Според Екатерина Захариева за България е важно, че е потвърдена помощта, която Турция ще получи за справяне с бежанците.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Турция е държавата, която има най много бежанци изобщо в историята някога след Втората световна война - 3,5 милиона са само от Сирия. Всъщност са 3,9 милиона са всички. За нас е много важно да продължи ангажимента на ЕС за тези 3 милиарда, които трябва да се вземат сега.

България ще предостави 150 000 евро за справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия. Страната ни ще се включи и с 200 000 евро в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Правителството утвърди таксите за обучение във висшите училища
​Правителството утвърди таксите за обучение във висшите училища
Изпитът за медици в СУ ще се провежда от Медицинския университет
Изпитът за медици в СУ ще се провежда от Медицинския университет