НОВИНИ

Над 400 групи от цялата страна се очакват на Националния събор "Рожен"

Националният събор на народното творчество и животновъдството "Рожен" ще се състои от 16 до 17 юли, председателят на фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев. Роженският събор е възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване по инициатива на Фондация "Наследство в бъдещето" през 2015 г. Партньори са общините Смолян, Чепеларе, а от тази година и Девин и Баните.

bnt avatar logo
от БТА
13:01, 30.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
400 групи цялата страна очакват националния събор рожен

По думите на Караколев през 2015 г. събитието е посетено от повече от 350 000 души. Над 400 групи от цялата страна ще се изявят в тазгодишното издание на националния фолклорен конкурс "Рожен". Те ще представят народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. В алеята на занаятите ще участват над 80 самобитни майстори. В мобилни експозиции ще бъдат подредени изложби за скотовъдството по нашите земи, както и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните. Караколев посочи, че до този момент 11 посланици са потвърдили присъствието си.

Новост е т. нар. Хайдушко сборище, където ще могат да се съберат хора, желаещи да дойдат на събора с традиционно българско облекло. Организаторите на събора представиха транспортната схема. Тя е с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин. В дните на събитието в интернет страницата на събора ще има актуална информация за пътната обстановка. Караколев призова да се ползва обществен превоз в рамките на Събора. Предвидени са паркинги с капацитет от 5000 автомобила, от които ще тръгват автобуси, за да може да се избегнат задръствания в района на събитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майкъл Гоув изненадващо се включи в битката за премиерския пост на Острова
Майкъл Гоув изненадващо се включи в битката за премиерския пост на Острова
Ще има договор за деретата в „Аспарухово“
Ще има договор за деретата в „Аспарухово“