НОВИНИ

Над 400 находки при археологическите проучвания по магистрала "Струма"

Над 400 уникални находки от спасителните археологически проучвания на трите големи обекта - Покровник, Мощанец и Дамяница са показани в специална изложба в Регионалния исторически музей в Благоевград. Те са открити по трасето на Лот 3 от магистрала "Струма". Изложбата е със заглавие "Автомагистрала "Струма" - Пътят към Европа". Артефактите са от селища, съществували през 6-и век преди Христа до 3-и век от Новата ера.

bnt avatar logo
от Станислава Николова
22:00, 25.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От разкопките край село Мощанец могат да се видят запазени стъклени съдове, намерени в некропол от римската епоха, както и накити - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени.

Малгужата Кулова: Много трудно мога да кажа кои са най-интересни, защото за мен всички са интересни, много ценни и говорят за различни аспекти на живота на тези хора. Тоест от Мощанец това са може би гробни дарове, те са изцяло запазени.

От античното селище, разкрито край село Покровник, са показани ловни тежести за рибарска мрежа, фрагмент от военна диплома и един печат за хляб с издълбани букви.

Малгужата Кулова: По отношение на Дамяница, естествено - пак са накити. Имаме един уникален амулет от Нефрит изцяло запазен, също така голяма колекция от антропоморфни фигурки от глина с много индивидуални черти и предмети от бита, костени лъжички.

За най-малките посетители от музея са подготвили специална изненада. Те имат възможност чрез магнити със снимки на предмети от трите археологически обекта да създадат своя собствена изложба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Панорама“: Къде е погребан св. Методий?
В „Панорама“: Къде е погребан св. Методий?
Доц. Кайчев: Името „Илинденска Македония“ има и небългарско значение
Доц. Кайчев: Името „Илинденска Македония“ има и небългарско значение