НОВИНИ

Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен или авариен ремонт

Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен или авариен ремонт. Много от тях са изградени в средата на миналия век и заради липса на средства не са били поддържани от местни власти. Затова промените в Закона за водите дават право на всяка община да прехвърли водоемите за стопанисване на държавата. Новостите бяха обсъдени на работна среща в Първомай.

400 общински язовира страната имат нужда спешен авариен ремонт
bnt avatar logo
от БНТ
15:25, 18.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Над 300 са язовирите в Пловдивско, а една десета от тях са опасни. На територията на община Първомай няколко водоема застрашават инфраструктурата и затова имат нужда от спешен ремонт, казват от общината.

Марияна Янева – община Първомай: Имаме предписания от Агенцията по надзор на язовирните стени за почистване на язовирни стени откъм мокрия откос, откъм сухия откос, за оправяне на преливници и на изпускателни кранове.

В повечето случаи обаче заради липсата на средства, местните власти не могат да поддържат собствените си язовири. С новия закон до 7 октомври всяка община ще може да ги прехвърли на държавата. Решението ще взима общинският съвет.

Ангел Папазов – кмет на община Първомай: Тези законови промени за нас са един зелен светофар, защото възможностите на общинския бюджет за поддръжка и изпълнение на тези предписания са ограничени.

Поддръжката ще се осъществява от държавно дружество, което ще разполага с 500 милиона лева за ремонт на язовирите в критично състояние.

Петър Горновски – председател на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор: Това дава възможност на общините да преценят добре, да направят своята сметка, да преценят и тези договори, които имат да ги преценят доколко това ще им даде възможност за в бъдеще те ще имат възможността и ресурса да поддържат тези язовири, така че да бъдат безопасни за експлоатация.

Всяка община ще трябва да изготви и списък с класификация на язовирите. Така потенциално опасните за населението водоеми, ще бъдат обект на спешни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезщетение от 47 лева на животно ще получат стопаните в районите с чума у нас
Обезщетение от 47 лева на животно ще получат стопаните в районите с чума у нас
Премиерът освободи заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров
Премиерът освободи заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров