НОВИНИ

Над 400 полицаи излизат на пътя в 24-часова акция за контрол на скоростта

460 полицаи излизат на пътя в 24-часова акция за контрол на скоростта. Двудневната операция започва утре и ще се проведе не само в България, но и в целия ЕС. Миналата година в нея са участвали 13 000 полицаи от 22 страни, които са проверили близо два милиона и половина превозни средства. На този фон от МВР отчетоха по-голям брой загинали в сравнение с миналогодишните Великденски празници.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:34, 18.04.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В рамките на 24 часа в цялата страна ще бъдат разположени 300 точки за контрол.

Главен инспектор Росен Рапчев, отдел "Пътна полиция": Точките за контрол са разположени на такива участъци, където автомобилите могат да развиват по-висока скорост от максимално разрешената. Говорим и за третокласна пътна мрежа, не само за първокласните пътища, както и в населените места ще има сериозен контрол на скоростта.

Проверки ще има и по най-критичните участъци, където често стават катастрофи. Това са пътищата Русе-Бяла, Благоевград-Симитли, София-Калотина и Кресненското дефиле. Статистиката на МВР показва, че през последните 10 години именно високата скорост е най-честата причина за тежките катастрофи.

Комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" ГД "Национална полиция": Всички налични мобилни камери ще бъдат максимално ангажирани. Ще наложим и санкции на всички нарушители, които не спазват разрешената скорост за движение.

Данни на "Пътна полиция" показват, че от началото на годината са свалени 1684 регистрационни табели на шофьори, хванати в тежко нарушение. Най-много табели са свалени заради алкохол - общо 855, малко по-малко са случаите на неправоспособност и употреба на наркотици зад волана.

Преди началото на акцията от МВР напомнят и за по-високите глоби, които са в сила от началото на годината. При превишение на скоростта с над 50 километра в час в населено място санкцията е 700 лева, а извън населените места - 600 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарният кораб Сигнус  беше изстрелян към МКС
Товарният кораб "Сигнус" беше изстрелян към МКС
Земеделци ще създават партия за спасяване на  българското село
Земеделци ще създават партия за спасяване на българското село