Над 400 унгарски медии се обединяват в конгломерат с постановление на премиера Виктор Орбан, без това да може да бъде подложено на антимонополен контрол. Опозицията в Будапеща алармира, че властта превзема четвъртата власт.

Фондация "Централноевропейска преса и медии" е името на гигантското обединение от проправителствени телевизии, радиостанции, национални и регионални вестници, информационни сайтове в интернет. Собствениците им ги дариха миналата седмица на основаната през август фондация. Тя е ръководена от приближения до Виктор Орбан медиен предприемач Габор Лискай.

Създаването на фондацията е от "стратегическо значение за обществения интерес". Това е официално записаният в постановлението мотив на премиера. И така той елиминира възможността от проверка и евентуално блокиране на медийното обединение от антимономолния регулатор.

Правителственият говорител отхвърли критиките, че се подкопава свободата на медиите. И посочи, че фондацията дори ще помогне за финансовото оцеляване на вестниците.

Въпреки че фондацията "Централноевропейска преса и медии" да няма за цел трупане на печалба, а "да се грижи за опазването на унгарските национални ценности", приходите на отделните медии в нея миналата година са надвишили 180 милиона евро, главно от рекламни спотове, платени от държавата.

"Почти пълен" е контролът на премиера над четвъртата власт, твърдят от опозицията. Асоциацията на унгарските журналисти обяви, че търси начин да отнесе въпроса до Конституционния съд.