НОВИНИ

Над 400 унгарски медии се обединяват в конгломерат

Над 400 унгарски медии се обединяват в конгломерат с постановление на премиера Виктор Орбан, без това да може да бъде подложено на антимонополен контрол. Опозицията в Будапеща алармира, че властта превзема четвъртата власт.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:16, 06.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Фондация "Централноевропейска преса и медии" е името на гигантското обединение от проправителствени телевизии, радиостанции, национални и регионални вестници, информационни сайтове в интернет. Собствениците им ги дариха миналата седмица на основаната през август фондация. Тя е ръководена от приближения до Виктор Орбан медиен предприемач Габор Лискай.

Създаването на фондацията е от "стратегическо значение за обществения интерес". Това е официално записаният в постановлението мотив на премиера. И така той елиминира възможността от проверка и евентуално блокиране на медийното обединение от антимономолния регулатор.

Правителственият говорител отхвърли критиките, че се подкопава свободата на медиите. И посочи, че фондацията дори ще помогне за финансовото оцеляване на вестниците.

Въпреки че фондацията "Централноевропейска преса и медии" да няма за цел трупане на печалба, а "да се грижи за опазването на унгарските национални ценности", приходите на отделните медии в нея миналата година са надвишили 180 милиона евро, главно от рекламни спотове, платени от държавата.

"Почти пълен" е контролът на премиера над четвъртата власт, твърдят от опозицията. Асоциацията на унгарските журналисти обяви, че търси начин да отнесе въпроса до Конституционния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа дари нова апаратура на две специализирани болници
"Българската Коледа" дари нова апаратура на две специализирани болници
Държавата си връща 125 милиона от КТБ
Държавата си връща 125 милиона от КТБ