Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Анулираните работи са 11.

По традиция тестът за матурата по български език и литература беше генериран в 5:30 ч. сутринта в Просветното министерство измежду над 11 млн. възможни комбинации.Тази година съдбата отреди клавиша на компютъра да натисна аз.

За съчинението - или 41. въпрос - се падна 13-а тема от общо 30 подготвени. От просветното министерство увериха, че изтичане на теста не може да има.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: В момента един единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и работи по тези въпроси. Ако ме питате кои са въпросите не мога да ви кажа. Според мен наистина се създава излишно напрежение преди изпита, тези, които са учили ще се справят.

Пред камерата ни влизащите на изпит зрелостници казаха, че не се притесняват и са добре подготвени. И че предпочитат Багряна, Далчев,Талев.

Оказа се обаче, че фаталната тема 13 е „Реалност и измислица“ в разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Според експертите на министерството Елин Пелин е много познат на учениците, учи се от началния до гимназиалния етап.

Александър Трингов, експерт по български език и литература, МОН: Тяхната свобода е, разбира се, да изберат дали да пишат интепретативно съчинение или есе.Темата е благоприятна и за единия и за другия жанр.

За да се спре купуването на матури, вече трета година изпитът по български език е разделен на три модула. За първи път от дълго време насам той е отделен и от изпита по български след 7. клас.

Резултатите от матурата трябва да са готови до 13 юни.