НОВИНИ

90% от заразените с хепатит C у нас не знаят, че са болни

Над 50% от болните от хепатит С у нас се диагностицират на късен етап от развитието на болестта. Инфекцията е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:54, 17.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Силвана Лесидренска - председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив": Ние не знаем къде са пациентите с хепатит С и процентът лекувани намаля всяка година.

В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко отколкото в Европа.

От три години у нас се прилага терапия, която в над 99% от случаите води до пълно елиминиране на вируса. Могат да минат обаче и 30 години, преди заразеният да разбере, че го носи в себе си. А тогава вече са настъпили увреждания, които могат да са необратими.

проф. Красимир Антонов - гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски": Ако сме излекували 3000 или 4000, остават едни 69-70 хиляди, които ние не знаем, които ние трябва да ги намерим.

Голяма част от тези 70 хиляди са хора на възраст между 50-60 години, които не попадат в общоприетите рискови групи.

проф. Красимир Антонов - гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски": В миналото е имало някаква оперативна интервенция или кръвопреливане поради спешен случай. Това е било преди 1989 година.Точно тези пациенти никой не ги изследва.

Често личните лекари не са достатъчно информирани за новите терапии и въпреки диагнозата не препоръчват последващо лечение.

Силвана Лесидренска - председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив" : Факт е, пациенти ни го съобщават. Голяма част от личните лекари не насочват хората, когато имат резултат за хепатит B или С.

Терапията е безплатна само за здравноосигурените. А над 40% от рисковите групи нямат здравни права. Така вирусът продължава да се разпространява.

Силвана Лесидренска - председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив": 80% от тях нямат възможност да ги заплатят и стоят с инфекцията години наред.

До края на октомври здравното министерство трябва да е изготвило национален план за превенция. Една от идеите е хората между 39 и 64 години да подлежат на безплатно изследване на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив на Фейсбук в десетки държави
Срив на Фейсбук в десетки държави
Жители на с. Константиново ще протестират, ако община Варна не ремонтира улиците
Жители на с. Константиново ще протестират, ако община Варна не ремонтира улиците