Над 500 ученици, учители, студенти и учени от цялата страна събра в Русе четвъртото издание на Българския географски фестивал. Това е най-големият форум за популяризиране на науката за земята. Изложби, състезания научно-популярни презентации, демонстрация на дронове и тяхната изследователска роля в географията бяха акцентите в програмата на фестивала.

Русе

За да участва във фестивала, в Русе пристигна и Рени Стоянова - студентка по география последен курс в Софийския университет. Разказа, че учебният предмет я пленил още в 5 клас и решила, че това е нейната наука.

Рени Стоянова:
Обичам много да пътувам и пътувам, и географията, след като я уча, знам много повече неща. Искам да продължа, харесва ми, надявам се да си намеря работа в тази сфера. Работата като учител също ми харесва.

Идеята на организаторите на фестивала от портала Географ.бг е да представят географската наука като модерна, перспективна и полезна сфера на научното познание.

гл. ас. Димитър Желев – организатор на фестивала:
Да ни покаже приложението на географията в бизнеса, в технологиите, как географията може да решава проблеми.

Тази година е юбилейна за географията в България – отбелязват се 150 години от рождението на първия български географ акад. Анастас Иширков и 100 години от основаването на Българското географско дружество.