От тях 110 000 са в чужбина. Данните са на Института за анализи и прогнози в туризма. Кои са предпочитаните дестинации у нас и по света, колко ще ни струват и вярно ли е, че много от популярните ни курорти изпреварват по цени част от европейските - провери Зоя Велинова.

По-голяма част от българите, които ще са извън дома - около 420 000 ще пътуват в страната, на почивка или при роднини. Очакванията са 90 хиляди да свържат коледните с новогодишните празници. Най-предпочитани са зимните и спа курорти.

Близо 110 000 българи ще отидат в чужбина. Най-предпочитаните дестинации и тази година са Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Все повече семейства избират страни от Централна и Западна Европа.

Много търсени се оказват и екзотични дестинации като Аржентина, Уругвай и Чили. Все по-атрактивна напоследък става Албания.

По-скъпи ли ще са празниците у нас или в чужбина - според Института за оценки и анализи в туризма - категорично не.

Доц. Румен Драганов - директор на Институт за оценки и анализи в туризма: Толкова евтино, колкото в България може да струва почивката, никъде другаде по света не можем да постигнем такава конкурентна цена. При сравними продукти, колкото струва у нас, в чужбина е двойна цената. Например, това, което е във Велинград най-доброто, и отидете в Швайцария в най-доброто, то ще ви струва двойно.

В България най - скъпите оферти се продават най - рано. Това са оферти от 3000 - 3500 лева. за апартамент в луксозен, петзвезден хотел за двама.

Колко ще похарчим за пътуванията по Коледа и Нова година? У нас - средно по 316 лева на човек, а в чужбина - 530.

Очакваме и 145 000 чужденци, най-вече от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.