Агенцията по безопасност на храните е иззела над 109 тона заразено пилешко месо от Полша, намерено в наличност. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева. Общото количество внесено в страната от същия производител е над 540 тона. По думите на Танева, ведомството не е уведомило своевременно потребителите за международния сигнал за зараза със салмонела, защото месото не е продукт за директна консумация.

Първите сигнали за заразено пилешко месо със салмонела от Полша са получени през март тази година. Оттогава досега по европейската известителна система са дошли общо 17 сигнала към България, 15 са за един и същи полски производител.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Това, което БАБХ е направила след получаването на сигналите, е проверка по хранителната верига за наличности на този продукт, птиче охладено месо с произход Полша в мрежата и около 109 тона на установени нотификации са иззети.

Заразено месо е открито и при български производители.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: България в лицето на БАБХ, също провежда национална мониторингова програма и по нея са направени 400 проби, една част в кланици, друга част в производители и също са открити положителни проби, в кланиците две, в преработватели 12 и тези проби не са пуснати до пазар.

По закон обаче, министерството не може да съобщава имената на производителя със заразено месо и на преработвателни предприятия и търговци, които са го купили, обясни Танева.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Нито един килограм от охладеното пилешко месо не е влязло за консумация от потребителя, респективно за покупка от потребителя, то е било закупено от различни оператори, които го предоставят за съответна преработка.

Част от пилешкото месо е купено от продавачи на дюнери например, които пекат месото. Салмонелата не е термично устойчива и се унищожава на температура над 70 градуса.

Сергей Иванов, Асоциация активни потребители: При всички случаи Агенцията по храните закъсня драстично с предупрежденията, най-вероятно е закъсняла и както те си го признаха, с изтеглянето на храните. Клиентите няма как да знаят месото, което са консумирали от коя партида е, дали е точно полската заразена партида, за съжаление, клиентите няма как да знаят това нещо.

Министър Танева обаче обясни, че в случай като този с полското месо не е необходимо уведомяване на потребителите.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Когато е както сега случая с охладеното пилешко месо, то винаги се консумира след преработка, когато се унищожава какъвто и да е риск, макар и минимален и не се информират потребителите.

От Агенцията по храните в момента правят проби на всички партиди пилешко месо, които се внасят от Полша у нас от същия производител.

Пилешкото месо със салмонела е било преработено в колбаси по магазинната мрежа

Пилешкото месо със салмонела е било преработено в колбаси по магазинната мрежа

Близо 100 тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела и преработено като колбаси, са стигнали до българския пазар, съобщиха от Агенцията по без...