За последните 4 г. в общинско здравеопазване са инвестирани над 55 млн. лв., а повечето общински болници са спасени от фалит и приватизация. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на ремонта на Първа градска болница. За обновяването и останалите инвестиции в единствената общинска - университетска болница, само тази година, са вложени над 600 000 лв.

Това лято в Първа градска болница е реновирана клиниката по ендоскопска и обща хирургия и е закупена нова апаратура за диагностика и терапевтични процедури.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Във време, в което се говори за закриване общински болници в страната, ние успяхме да направихме така, че нашите болници постепенно да станат конкурентни.

Освен в болниците подобрения има и в ДКЦ-тата и доболничната помощ.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по здравеопазване: В следващите години ще продължим по този начин, ще анализираме нуждите, както на лечебните заведения, така и на живеещите в отделните райони, от гледна точка на инвестиции, от гледна точка на здравни услуги и ще насочваме своят финансов ресурс, който, както знаете, не е безкраен, там където е най-необходим и където можем най-много да допринесем за подобряване на здравното обслужване на хората.

Директорът на Първа градска болница - проф. Цветомир Димитров обяви, че още следващият месец заплатите на лекарите и останалите медицински работници в лечебното заведение ще бъдат увеличени с около 10 %.