Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детския панаир в София, който по традиция ще се състои на 1 юни пред Народния театър "Иван Вазов", съобщиха организаторите от фондацията "Изиарт" и Столичната община.

Всички инициативи за празника на детето са с безплатен вход.

Работилниците ще са в рамките на целия ден - от 11.00 до 20.00 ч., на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии, където ще има специално създадени игри.

Децата ще могат да станат откриватели в Националния природонаучен музей, в университетските ботанически градини - София, Института за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийската градска художествена галерия. Специално за събитието е създадена и забавна игра за София, с която децата ще могат да научат много интересни неща за столицата.

Предвидени са и работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката - физика и химия, със специално разработено ателие, в което цял ден ще се правят експерименти. В програмата са включени и танци, йога, тенис, футбол, шах.

Организаторите са приготвили още атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която желаещите ще могат да се качат и да влязат в ролята на пожарникари.

Основната цел на Детския панаир е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции.