НОВИНИ

Над 60% са загубите от течове, готвят ни ново поскъпване на водата

Губим над 60 % от водата заради течове, а близо половината сградни водомери били повредени, сочи анализ на КЕВР. Това била причината ВиК фирмите да поискат поредното поскъпване на услугата от Нова година, а мотивът - ремонти на мрежите. От регулатора обясниха, че законът не им позволява да глобяват водните дружества и поискаха да те подлежат на лицензиране.

Николай Минков
от Николай Минков
17:43, 14.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Според анализа на КЕВР, през миналата година на всеки 100 км водопроводи е имало минимум по 85 аварии. Проверката на КЕВР е показала, че дружествата са похарчили 193 млн. лв. за рехабилитация на мрежата - резултатът:

Ивайло Кашчиев - директор "ВиК услуги" в КЕВР: "Едва 0,5% от водопроводната мрежа през- миналата година е била рехабилитирана и подменена."

Регулаторът е констатирал и проблеми с отчитането на ползваната вода. През 2017 г. общо 45% от сградните водомери са били технически негодни.

Ивайло Кашчиев - директор "ВиК услуги" в КЕВР: "Ако 1/5-та от водомерите трябва да преминават през техническа проверка, през миналата година са преминали около 8,5%. Все едно вие сте търговец, който продава на пазара и вашия кантар не мери точно".

От КЕВР отчитат като проблем и раздутия щат във ВиК дружествата.

Ивайло Кашчиев - директор "ВиК услуги" в КЕВР: "Ръководството на тези дружества продължава да се назначава без конкурсна процедура, без ясни критерии за избор".

От КЕВР поискаха законови промени, с които ВиК фирмите да подлежат лицензиране.

Ивайло Кашчиев - директор "ВиК услуги" в КЕВР: "В сектор ВиК един държавен оператор може да не си изпълнява инвестиционната програма и на практика, да, може да мине без последици, защото няма лиценз, който комисията да отнеме, няма подходящите глоби, които КЕВР да наложи, комисията няма възможност да повлияе върху министерството да смени неговото ръководство".

В понеделник новите цени на водата ще бъдат публично обсъдени в КЕВР. Те предвиждат поскъпване на услугата в 27 града. Най-голямо е увеличението в Бургас - с 26 стотинки за кубик, а в София с 23 стотинки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха възрастен мъж с белодробна тромбоемболия в плевенска болница
Спасиха възрастен мъж с белодробна тромбоемболия в плевенска болница
​Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Йордания
​Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Йордания