НОВИНИ

Над 60 са жертвите на земетресението в Мексико

61 вече са жертвите на мощното земетресение в Мексико. Спасителните операции в най-засегнатите щати продължават. Трусът със сила 8.2 по Рихтер е най-силният в страната от век насам. В Мексико е обявен тридневен траур в памет на загиналите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:26, 09.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

В най-засегнатите щати Табаско, Оаксака и Чиапас тече мащабна операция по издирването на оцелели. Успоредно върви и разчистването на отломките, възстановяване на електропреносната мрежа и инфраструктурата. Според последните данни ранените са повече от 200. Местните жители все още преживяват ужаса от люлеенето.

Магдалена Лопес: Беше ужасяващо. Всичко падаше, рушеше се. Истината е, че нямам думи да опиша какво се случи. Вижте дома ми, всичко е рухнало.

Най-пострадалите южни щати са и най-бедните и слабо развити, и мащабът на щетите тепърва ще се изяснява. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието посети Чиапас - един от най-засегнатите райони. В щата има населени места, чийто сграден фонд е сравнен със земята. А в столицата Мексико сити се опасяват, че вторичните трусове ще нанесат още щети

Хавиер Паласиос: "Сградата е в много лошо състояние след земетресението. Притеснявам се, че дори и след като се поправи, заради вторичните трусове, може да се случи най-лошото.

Мощният трус върна жителите в спомените им от 1985 година, когато градът е ударен от по-слабо, но по-разрушително земетресение. Тогава загиналите да над 10 000. Според експертите причината за това е не само отдалечеността на столицата от епицентъра, но фактът, че засегнатите райони са по-слабо населени.

Междувременно ураганът "Катя" достигна мексиканския бряг като буря от първа категория. По данни на американския Националният център за ураганите скоростта на вятъра, които бушуват в района, е 120 км/ч, очакват се поройни дъждове и опасни вълни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимствата да отидем на море през септември
Предимствата да отидем на море през септември
Ураганът Ирма връхлетя Куба
Ураганът "Ирма" връхлетя Куба