Над 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия, съобщава пресцентърът на АПИ. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, напомнят от агенцията.

Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код в областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Смолян, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка между 5-10 см.

В областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали се очакват валежи от дъжд, които в края на деня ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка до 7 см.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи.

​Жълт код за опасно време в 9 области на страната

​Жълт код за опасно време в 9 области на страната

Синоптиците предупреждават за очаквани обилни валежи от дъжд в Югоизточна България, които в края на деня ще преминават в сняг.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, се подчертава в информацията.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.


Синоптик: Валежите спират още утре вечерта

Синоптик: Валежите спират още утре вечерта

Валежите от сняг не са изненадващи за периода, просто обилността им беше по-интензивна, каза синоптикът Евгения Егова. Валежите спират още утре вечер...

Всички 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.