Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Най-много машини работят в Североизточна България - в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите - в областите Смолян, Пазаржик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

© БТА

Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през Прохода на Републиката, както и проходите Ришки, Айтоски, Обзорски. Забранени за автомобили над 12 т е движението през проходите Троянски, Котленски , "Петрохан", Шипка, Предел, Рожен, Превала и "Печинско". През "Вратник" и Твърдишки е забранено за превозни средства над 10 т, а през Дюлински и "Пампорово" за автомобили над 3,5 т.

АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. Повече информация може да бъде получена от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Няма затворени пътища в Смолянско заради обилния снеговалеж

Няма затворени пътища в Смолянско заради обилния снеговалеж

Няма затворени пътища в Смолянско заради обилния снеговалеж, съобщиха от областната управа. Сняг вали и в момента, натрупаната снежна покривка по висо...