НОВИНИ

Над 6000 катастрофи са станали в България през 2017 година

Над 6000 катастрофи са станали в България през 2017 година. Най-много - през месеците август и септември. Това сочи Годишният доклад на Националния статистически институт. Висока скорост, но и дефекти на пътя са сред причините за произшествията. В 156 катастрофи са участвали автобуси.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
20:00, 08.09.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Скоростта убива, но убива и пътят - така обобщено звучат данните на НСИ за пътнотранспортните произшествия в България през 2017 г.

6888 са тежките катастрофи в България през 2017 г., 682-ма души са загинали, а над 6800 са ранените. Катастрофите са със 7% по-малко в сравнение с 2016 г., но според експерти, спадът е твърде, твърде незначителен.

За нещастие, все още България е в дъното на общоевропейската класация - у нас на глава от население загиват най-много хора в цяла Европа.

Илия Тодоров, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи - 01:32 - Като разликите са наистина стряскащи. При средни стойности за Европа между 40-50 души на 100 000 население, за България тези стойности са двойни.

Над 95% от катастрофите в България през 2017 г. са станали заради неправилни действия на шофьорите. Една-трета от тях са заради несъобразена скорост, следват неправилни маневри на шофьорите, неправилно изпреварване, отнемане на предимство на други шофьори и на пешеходци.

Пет пъти повече катастрофи са станали през 2017 г. заради недостатъци на пътя.

Йонко Иванов, Съюз за авто-мото подготовка: Европа го доказа, че нашите пътища са най-опасни. В този анализ изпъква, че всяка 4-а катастрофа е на завой.

Неслучайно и трагедията край Своге е станала на един нерегламентиран, по думите на Иванов, завой, който трябва да бъде променен.

Йонко Иванов, Съюз за авто-мото подготовка: Ако един завой има 15-метра радиус, а един товарен автомобил или автомобил има 18 радиус, той няма как да вземе този завой.

Статистиката отчита и ръст на произшествията с автобуси.

Най-малко катастрофи стават на автомагистралите, а най-много - на първокласните пътища - като например Е-79 през Кресненско дефиле.

Емил Сергиев, шофьор: Тази магистрала трябва да я направят малко по-бързичко. Защото наистина си е опасно вече. - Страхувате ли се, като минавате през дефилето? - Да, всеки път внимавам много, защото наистина стават неприятни неща.

Повече от две-трети от децата загиват вътре в автомобила, сочи още анализът на НСИ.

Илия Тодоров, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи: Понякога се пренебрегват обезопасителните системи, столчетата за деца, понякога просто безразсъдното шофиране става причина да загиват толкова много деца в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финал на кампанията Пътуващо лятно кино с БНТ
Финал на кампанията "Пътуващо лятно кино с БНТ"
Русия твърди за предстояща инсценировка на химическа атака в Идлиб
Русия твърди за предстояща инсценировка на химическа атака в Идлиб