НОВИНИ

Над 660 души са загинали в катастрофи от началото на годината

Превишената скорост и употребата на алкохол са сред основните причини за катастрофите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:09, 21.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

И тази година статистиката за пътните инциденти е стряскаща. От началото на 2015 г. са загинали над 660 души, а ранените са близо 9 000. Само в София отнетите книжки заради употреба на алкохол са близо 800. Ранените в столицата са по-малко от миналата година, но броят на загиналите е нараснал.

Тенчо Тенев, началник на ,,Пътна полиция" СДВР: "Тази година високата скорост, карането в бус лентите и неправилното паркиране са нарушенията, които шофьорите са правили най-често. Над 30 000 са глобените само за скорост в столицата. Рекордът за 2015 г. се държи от водач, преминал покрай радара със скорост от 250 километра в час. За това удоволствие заплатил глоба в размер на 1700 лв. Хората карат много безразсъдно с много по-голяма скорост от тази, с която трябва да карат. Много от водачите са твърде невнимателни, когато управляват автомобилите си. На ден между 150-200 годни клипа на превишена скорост имаме, които ги обработваме и пускаме. Имаме много отнети книжки за неплатени глоби. Много отнети книжки имаме и за неплатени граждански отговорности."

От ,,Пътна полиция" отчитат и друга тенденция. Все повече жени сядат зад волана след употреба на алкохол. За това провинение в София през уикендите се отнемат средно по 10 шофьорски книжки.

Тенчо Тенев, началник на ,,Пътна полиция" СДВР: "Една имахме с 2.27 алкохол в кръвта. Имаме 1.27, 1.50 най-драстичното беше 2.87. Това обърнато в алкохол колко е? Половин кило водка и малко повече."

Преди и по време на празниците от полицията предвиждат засилени проверки. Патрули ще следят дали автомобилите са пригодени за пътуване в зимни условия. Ще се проверява също за употреба на алкохол, зимни губи и за обезопасителни столчета за деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: България е врата към Европа за Иран
Даниел Митов: България е врата към Европа за Иран
Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров се присъдениха към Българската Коледа
Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров се присъдениха към "Българската Коледа"