НОВИНИ

Над 6700 врабчета бяха преброени в рамките на кампания в България

Общо 6706 врабчета бяха преброени от над 550 любители на природата в рамките на кампанията "Ние броим врабчетата", съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

bnt avatar logo
от БТА
16:07, 10.04.2017
Чете се за: 01:25 мин.
Още
6700 врабчета бяха преброени рамките кампания българия

Най-много са регистрираните домашните врабчета /70 процента/, следвани от полското врабче /27 на сто/ и испанското /3 процента/. Испанските врабчета заемат най-малък относителен дял, тъй като все още мигрират и не всички са се завърнали по гнездовищата си.

Преброителите са наблюдавали птиците в над 580 точки за наблюдение в повече от 130 населени места, като 38 процента от наблюденията са в София. Най-много хора са броили птици в междублокови пространства, паркове с дървета и храсти, и тихи улици.

В 16 процента от местата не са установени никакви врабчета. В това число влизат както големи градове, така и малки населени места. Най-висок брой места с нулеви наблюдения са в София - 64 процента от всички места, където не са наблюдавани врабчета. Една от причините, която се е отразила върху броя на регистрираните птици, са били метеорологичните условия в деня на броенето.

Резултатите от преброяването доказват, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, а предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява оптималните условия за гнездене и хранене, посочват от Българското дружество за защита на птиците.

Въпреки че не са преброени всички врабчета в страната, резултатите ни позволяват да направим сравнение на средния брой птици в различните типове среда и да се оценят най-ценните за тях места, отбелязват специалистите. Най-много птици са установени в дворове на къщи и селски улици /средно по 12-13 птици на точка/, а най-малко врабчета има около булеварди /средно 5 на точка/. Резултатите потвърждават предварителните хипотези, че шумните места не предлагат благоприятни условия за гнездене на врабчетата, докато къщите с дворове предлагат оптималните условия за съществуването на птиците, посочват от дружеството.

Данните представляват моментна картина за разпространените на врабчетата и е изключително важно броенето да бъде повторено на същите места през следващата година, за да може да бъде направено сравнение на броя на наблюдаваните птици и да се установи тенденцията в популациите на трите вида, отбелязват БДЗП и приветстват всеки желаещ да подкрепи дейностите на дружеството, като стане член или се включи в специализираната схема за мониторинг на широкоразпространените видове птици /www.bspb.org/monitoring/ чрез приложението Smart Birds Pro.
Природозащитниците посочват, че птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата като градски птици могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем.

Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява, добавят от БДЗП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурор от Несебър е обвинен в общоопасно престъпление
Прокурор от Несебър е обвинен в общоопасно престъпление
Сирия е главна тема на срещата на външните министри от Г-7 в Италия
Сирия е главна тема на срещата на външните министри от Г-7 в Италия