НОВИНИ

Над 70 фолклорни състава ще участват в "Бобфест" 2017 в Радуил

Над 70 фолклорни съставa и около 800 гости ще участват в 15 юбилеен "Бобфест" 2017 на 2 и 3 септември в село Радуил, община Самоков. Това съобщиха кметът на селото Любомир Димитров и Христо Станков - председател на Българския арт и фолклорен център "Нестия".

фолклорни състава участват бобфест 2017 радуил
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 30.08.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Общината, кметството на селото и фолклорният център са съорганизатори на събитието, което цели да популяризира местните сортове боб, с които радуилци и всички българи се гордеят, както и да съхрани автентичното фолклорно и танцово богатство, каза Любомир Димитров.

По думите на кмета на Радуил младите хора трябва да се приобщават към тези традиции и фестивалът е един от начините това да се случи. Организаторите са измислили и медали "Златен фасулицър" по подобие на "Пулицър", които се дават на най-талантливите изпълнители.

Тази година ще има и специална награда на кмета на Радуил. Очаква се да бъдат поощрени и детските фолклорни групи.

Председател на журито, което ще оценява фолклорните състави, е академик Иван Тодоров.

Традиционният фестивал тази година е посветен на Георги Божилов-Гебо - неговият създател и организатор, който е прославил радуилския боб не само в България, но и по света. На събитието тази година се очаква да има гости от Турция, Сърбия, Гърция и Македония.

Ще има надяждане с фасул, а в двора на църквата ще се приготвят около 1000 порции курбан. Очаква се да бъдат показани и много занаятчийски произведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът свиква заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията​
Президентът свиква заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията​
Полицията задържа четирима мъже, отвлекли младеж в Генерал Тошево
Полицията задържа четирима мъже, отвлекли младеж в Генерал Тошево