Протести на фармацевти в цялата страна. Над 700 аптеки са останали затворени днес, твърдят от Националната аптечна камара. Част от фармацевтите работиха, но свалиха белите престилки. От бранша искат цялостна лекарствена политика и участие в изготвянето на наредбите, които ги засягат.

Над 60 аптеки в благоевградска област са останали затворени днес, твърдят организаторите на протеста. Това затрудни пациентите, които имат спешна нужда от лекарства.

Фармацевтите искат производителите на лекарства да поемат разходите за четци и софтуер, необходими на аптеките за включване в системата за верификация. Тя е в сила от 9 февруари.

Цецка Алексиева, магистър-фармацевт,Благоевград: Може би от порядъка на 2-3 хиляди лева ще е нужно за цялото оборудване за едно гише. По-лошото е, че работата се затруднява.

В София не работиха над 50 аптеки.

Антон Вълев - председател на Българска аптечна камара: "Не ни удовлетворява това, че българското правителство за времето, което имаше от 2016 г. до момента не подготви никакви финансови инструменти, с които националната система на аптеките да бъде подготвена да бъдат заплатени системите.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние не можем да им предоставим ресурс, защото това се третира като държавна помощ. И става въпрос за минимални средства, които аптеките трябва да си ги осигурят.
© Боби Тошев / БГНЕС

Фармацевтите от 40 аптеки в Русе също протестираха. Вместо да затворят те свалиха белите престилки.

Елена Бобева - магистър-фармацевт: Разходи - за касов апарат, за поддържане на система компютърна, нови баркод четци, защото тия, които имаме, не вършат работа.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период от време, за да може всичките аптеки да се включат спокойно без напрежение - да изпълнят всичките критерий, които са ясни.

Здравият министър съобщи, че от 3600 аптеки в страната, над 2100 вече са се включили в системата за верификация.