НОВИНИ

Заради протест на фармацевтите: Над 700 аптеки останаха затворени днес

Протести на фармацевти в цялата страна. Над 700 аптеки са останали затворени днес, твърдят от Националната аптечна камара. Част от фармацевтите работиха, но свалиха белите престилки. От бранша искат цялостна лекарствена политика и участие в изготвянето на наредбите, които ги засягат.

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 20.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Над 60 аптеки в благоевградска област са останали затворени днес, твърдят организаторите на протеста. Това затрудни пациентите, които имат спешна нужда от лекарства.

Фармацевтите искат производителите на лекарства да поемат разходите за четци и софтуер, необходими на аптеките за включване в системата за верификация. Тя е в сила от 9 февруари.

Цецка Алексиева, магистър-фармацевт,Благоевград: Може би от порядъка на 2-3 хиляди лева ще е нужно за цялото оборудване за едно гише. По-лошото е, че работата се затруднява.

В София не работиха над 50 аптеки.

Антон Вълев - председател на Българска аптечна камара: "Не ни удовлетворява това, че българското правителство за времето, което имаше от 2016 г. до момента не подготви никакви финансови инструменти, с които националната система на аптеките да бъде подготвена да бъдат заплатени системите.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние не можем да им предоставим ресурс, защото това се третира като държавна помощ. И става въпрос за минимални средства, които аптеките трябва да си ги осигурят.
;

Фармацевтите от 40 аптеки в Русе също протестираха. Вместо да затворят те свалиха белите престилки.

Елена Бобева - магистър-фармацевт: Разходи - за касов апарат, за поддържане на система компютърна, нови баркод четци, защото тия, които имаме, не вършат работа.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период от време, за да може всичките аптеки да се включат спокойно без напрежение - да изпълнят всичките критерий, които са ясни.

Здравият министър съобщи, че от 3600 аптеки в страната, над 2100 вече са се включили в системата за верификация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мерките за неотклонение на задържаните за ТЕЛК аферата във Варна
Гледат мерките за неотклонение на задържаните за ТЕЛК аферата във Варна
БСП настоява аптечната дейност да бъде държавна политика
БСП настоява аптечната дейност да бъде държавна политика