НОВИНИ

Над 80 души вече са подали данъчни декларации

Над 80 души вече са подали декларации за доходите си през 2016. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Сериозни изменения в данъчните декларации през тази година почти няма.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:30, 03.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Декларации подават всички физически лица, които имат доходи различни от трудовите или ползват данъчни облекчения. Данъчната декларация, както и преди, се състои от една основна част, 12 приложения в зависимост на страничните доходи и две приложения за данъчни облекчения на родителите.

Крайният срок за подаване на данъчна декларация е 2 май 2017 г. Дотогава хората трябва да издължат и цялата сума на дължимия данък, ако той не им е удържан през годината.

Наблюденията на данъчните досега показват, че една трета от хората подават декларации в последния момент, което всъщност създава опашки в НАП.

И тази година хората ще имат право на отстъпка от дължимия данък. Условията за това са две - да подадат декларация до 31 март и това да се случи по електронен път. Отстъпката е в размер на 5%. В случай, че декларацията ви се окаже обаче грешно попълнена и това бъде установено след изтичане на срока, то отстъпката ви се отнема. Какво ще последва, ако не платите данъка си разказва говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Росен Бъчваров, горител на Националната агенция за приходите: "Важно е декларацията да бъде подадена до края на април, в случая 2 май, и нека да разсеем заблудата, че веднъж подадена декларация ни дава възможност да не платим до края на април дължимия по нея данък. Това съвсем не е така и не е допустимо от закона да се плати само част, а останалото да се отлага за напред във времето. Така че ние съветваме декларацията да бъде подадена тогава когато човек има финансовата възможност да плати дължимия данък, защото в обратния случай има всички основания за започване на принудителни процедури, нещо, което и самата НАП не желае."

Първата декларация тази година е била подадена 19 минути след настъпването на новата година. От НАП очакват да получат общо между 400 000 и 500 000 декларации до края на годината. Поне една трета от тях ще бъдат подадени по интернет. Електронното подаване става чрез електронен подпис или ПИК код, който се издава от НАП напълно безплатно. За хората, които все още нямат такъв е добре да знаят, че поради годишно приключване на данъчните, ПИК код ще се издава след 9 ти януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи нива на фини прахови частици във въздуха в Благоевград
Високи нива на фини прахови частици във въздуха в Благоевград
Ще създаде ли пак проблеми снегът?
Ще създаде ли пак проблеми снегът?