НОВИНИ

Над 80% от европейците искат смяната на времето да отпадне

80 процента от европейците искат да спре практиката със смяната на зимното с лятно часово време. Това показва анкета, организирана от Европейската комисия, в която са участвали над четири и половина милиона европейци, най-вече от Германия. По-голямата част от запитаните предпочита за постоянно да се запази лятното часово време.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:32, 29.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Европейската комисия започна допитването в началото на юли по настояване от Европарламента. Въпреки многобройните и разгорещени дебати, евродепутатите не успяха да стигнат до единна позиция по въпроса и прехвърлиха отговорността на Еврокомисията. А тя директно реши да се допита до гражданите.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: "4,6 милиона европейци са отговорили на въпросите в анкетата. Това е най-високият брой участвали някога в допитване на Европейската комисия. Комисар Виолета Булц ще запознае останалите комисари с резултатите утре и в петък. След това ще бъде публикуван и доклада ни".
;

Анкетата на Еврокомисията няма силата на референдум, но със сигурност резултатите от нея ще бъдат взети под внимание при по-нататъшните законодателни действия на Брюксел. Според комисар Булц под внимание ще бъдат взети и многото научни изследвания, въпреки че техните резултати на са еднозначни. Някои от тях твърдят, че смяната на времето два пъти в годината влияе негативно на здравето на хората, на траспорта и на някои сектори като земеделието, например.

;

Според други изследвания обаче, това не е така. Окончателното премахване на лятното или зимното часово време трябва да бъде одобрено от Европарламента и всички държави членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишно момче пострада тежко при инцидент в университет в София
13-годишно момче пострада тежко при инцидент в университет в София
Граждани искат спиране на търга за Струма, за да не се повтори ужасът от Своге
Граждани искат спиране на търга за "Струма", за да не се повтори ужасът от Своге