Три месеца вече продължават протестите в Хонконг срещу опитите за нарушаване на автономията на китайската провинция. Над 80 души са арестувани при сблъсъци с полицията през последните два дни. За първи път органите на реда използваха огнестрелно оръжие.

Водните оръдия, гранатите със сълзотворен газ и гумените куршуми са се оказали недостатъчни за неутрализиране на заплахата от радикализирани протестиращи, твърди хонконгската полиция. Коктейлите "Молотов", тухлите и подръчните парчета желязо, които някои демонстранти използвали при сблъсъците с органите на реда, са предизвикали първия изстрел с боен патрон.

Ю Хой-кван, полиция на Хонконг: Животът на нашите колеги беше в сериозна опасност. Никой не се вслушваше в предупрежденията. Затова шестима полицаи нямаха друг избор освен да извадят оръжията си за самоотбрана. Един от тях стреля предупредително във въздуха. Никой не е пострадал.

21 полицаи са ранени през уикенда, а арестуваните са 86, като най-младият от тях е едва на 12 години.

Протестите допринасят към страховете, че заради отлива на туристи и отмяната на ключови сделки с местни авоари Хонконг ще изпадне в рецесия за първи път от над 10 години.

Хонконгската полиция използва водни оръдия срещу протестиращите

Хонконгската полиция използва водни оръдия срещу протестиращите

Полицейските служители са били заплашвани с пръти от протестиращите и това ги е принудило да използват водни оръдия, съобщи Би Би Си. Полицейски служи...