НОВИНИ

Над 8000 души са участвали в демонстрациите в Кемниц

Германската полиция съобщи, че общо над 8000 души са участвали в демонстрации по улиците на източния град Кемниц днес, предаде ДПА.Проявите бяха организирани на фона на напрежението в Кемниц във връзка с убийството преди седмица в града на германец, за което бяха задържани двама мигранти.

bnt avatar logo
от БТА
21:32, 01.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
8000 души участвали демонстрациите кемниц

Около 4500 човека се включиха в шествие, организирано съвместно от антиимигрантската, популистка партия "Алтернатива за Германия" и антиислямското движение "Пегида". Към проявата се присъединиха и представители на местната крайнодясна група "Про Кемниц", посочва ДПА.
Демонстрантите скандираха: "Ние сме народът" и "Меркел трябва да си тръгне". Някои от тях носеха германски знамена, а други - портрети на предполагаеми жертви на престъпления, извършени от бежанци, отбелязва Франс прес.

Около 3500 души участваха в контрадемонстрация срещу насилието и ксенофобията близо до градската църква, посочва ДПА. Франс прес отбелязва, че тя е преминала под надслов "Любов, а не омраза". "Кемниц не е нито сив, нито кафяв", можеше да се прочете на транспарант, издигнат от един контрадемонстрант.


;

Източният германски град се оказа в центъра на дебата в германското общество за чужденците, отбелязва ДПА. На 26 август 35-годишен местен жител бе наръган фатално с нож. За убийството бяха задържани двама мигранти - иракчанин и сириец. Полицията не даде подробности по случая. Слухове, включително опроверганото твърдение, че убитият германец е защитавал жена обаче предизвикаха гнева на прослойки от местното население в Кемниц.

Крайната десница проведе няколко протеста в града през последната седмица. В Кемниц освен бяха нападнати хора, които видимо не приличат на етнически германци, припомня ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На кинофестивала във Венеция представят последния филм на Орсън Уелс
На кинофестивала във Венеция представят последния филм на Орсън Уелс
Откриват Есенния салон на изкуствата в Пловдив
Откриват Есенния салон на изкуствата в Пловдив