С 36% е намалял броят на превишенията на фини прахови частици в столицата за първите 6 месеца на годината в сравнение с 2018 г. Това заяви заместник-кметът на столицата Йоана Христова на дискусия за чистотата на въздуха, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Над 8500 българи са починали през 2018 г. заради мръсен въздух.

д-р Александър Симидчиев - пулмолог: Официалната цифра на Световната здравна организация по утвърдени методики.

Заради тези стряскащи данни за пети път тази година омбудсманът събра експерти и граждани. От Столичната община започнаха с добри новини - тази година сме дишали по-малко фини прахови частици, в резултат на мерките, предприети от тях - като миене на улиците, поставяне на контейнери с текстилни отпадъци, смяна на остарели автобуси с нови.

Йоана Христова - зам.кмет на Столична община: Този тип съвкупни мерки водят до това качеството на въздуха в София да става все по-добро, за съжаление не е толкова добро, колкото ние всички искаме да го видим.

Граждани заявиха, че досега чуват само обещания, но не виждат резултати.

Десислава Маринова: В София от година на година на година въздухът става все по-отровен. Няма никакво подобрение. Това, което се цитира е заради късия зимен период - по-топлата зима.

Институциите отчитат, че средногодишните нива на фини прахови частици не са превишени. Това обаче не означава, че няма последствия за здравето. Според експерти дори за кратък период да има повишение на нивата, това се отразява негативно на възрастните, децата и хората с хронични заболявания.

д-р Александър Симидчиев - пулмолог: В дните, в които има повишение на нормите на СЗО, контактите към Бърза помощ се увеличават.

Верният подход към проблема с мръсния въздух у нас все още предстои да бъде намерен, се убедиха участниците в дискусията.