У нас няма регистрирани случаи на морбили от началото на годината. Това каза за "По света и у нас" главният държавен здравен иснпектор. Според Ангел Кунчев през 2018 г. в страната е имало 13 заразени.

Морбили е най-заразната от заразните болести, твърдят лекарите.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Ако един болен човек срещне здрав, но неимунен без предпазен имунитет. Независимо дали от ваксниоация или преболедуване той почти 99% ще го зарази.

Болестта засяга предимно децата.

Доц. Атанас Мангъров - началник "Детска клиника", Инфекциозна болница- София: Протича със специфичен обрив, който се разпространява от зад учитенадолу по тялото. Също така е съпроводен и с повишаване на температурата, влошаване на общото състояние.

Болестта потиска имунната система и понякога завършва със смърт.

Доц. Атанас Мангъров - началник "Детска клиника", Инфекциозна болница- София: Когато се преболедува остава траен имунитет. Единственият начин човек да не се разболее, да се предпази от това е да се ваксинира.

У нас имунизацията срещу морбили е задължителна за всички деца над 13 месечна възраст. А в последните две години са ваксинирани над 90%.

Д-р Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор: На фона на това, което се случва на балканите. Ние сме в една чудесна ситуация и сме постигнали едно ниво, което трябва да задържим.

Кунчев призова родителите да водят на време децата си на имунизации. По думите му, всички необходими ваксини са осигурени.

В Скопие е обявена епидемия от морбили

В Скопие е обявена епидемия от морбили

В Скопие е обявена епидемия от морбили, след като през последните дни са регистрирани още 10 случая на болни деца. От Македонското здравно министерств...