Приключва жътвата на пшеницата в Добричко. Над 90% от реколтата вече е прибрана. В кампанията се включиха 619 комбайна. Тази година в региона с хлебно зърно са засети 300 хиляди декара, като средният добив надхвърля 550 килограма от декар.

Добрич

Специалистите в сектора единодушно определят тазгодишната селскостопанска кампанията като трудна заради сухата есен, безснежната зима и пролетните порои.

Радостина Димитрова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите: Включиха се почти всички климатични негативни фактори, които могат да влияят на пшеницата, което на практика доведе до изключително редки посеви, които на базата на това, което се случи есента и зимата са прекрасни, но в никакъв случай не са удовлетворяващи.

В семейната ферма на Радостина около 3% от площите с пшеница са унищожени от последните дъждове, а средният добив от декар е 480 килограма. По-ниското количество обаче е за сметка на качеството.

проф. Иван Киряков - Добруджанския земеделски институт, гр. Генерал Тошево: Когато зърното не е много добре изхранено, т.е. хектолитърът не е много голям, то тогава качеството е по-високо. Така се оказва, дори и високопродуктивните сортове, които имат по-ниско качество, тая година имат сравнително добро качество.

Въпреки лошите климатични фактори, добивът от българските сортове пшеница тази година е от 550 до над 700 килограма от декар.