НОВИНИ

Над 100 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата

Върховната административна прокуратура установила неефективен контрол над оръжията и боеприпасите у нас. Това каза заместник-главният прокурор Ася Петрова. Тя даде за пример трима осъдени охранители за побой с бухалки, на които разрешителните за оръжия не били отнети. Имало редица такива случаи, при които на осъдени разрешителните не са отнети. Както и на лица с психически заболявания.

bnt avatar logo
от БТА
12:48, 20.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
100 разрешителни оръжия отнети проверка прокуратурата

Няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да е цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите, каза Петрова.

Главният секретар Георги Костов отговорил, че все пак регистър има, но работи от 2013 година и от тогава се нанасят данни. Едва след ноември 2018 ще има пълен регистър, защото нямало пари. Това е тревожно, защото вече 5 години е записано в закона, коментира Петрова.

Общо 211 484 фирми и граждани притежават разрешения. Близо половината имат разрешение с цел самоохрана. Много малко са тези, които имат разрешения за ловна дейност и охрана.

Вече са издадени 1067 акта за нарушения и 1029 наказателни постановления. Над 900 са отнетите разрешителни. Причината е липса на ефективен контрол. За това и започнала втора проверка по спазване на закона. Така са били проверени над 120 000 човека и фирми. Това обаче не са всички, които МВР е трябвало да провери. Причината е недостатъчно хора. Така са издадени още 193 акта , над 100 са отнетите разрешения. Най-често не се подновява в срок разрешението за притежаване на оръжие. Когато се издава разрешение за притежаване на оръжие с цел самоохрана, МВР се задоволява само с декларация, каза Петрова и уточни не се правят допълни проверки. Така един човек имал разрешение за картечница с цел самоохрана.

Проверка е правена и на фирмите за частна охрана. Само четирима били нарушителите. Основно нарушенията са в София и са за това,че наетите охранители не представяли нужните документи при постъпване на работа. Прокуратурата обаче отчете факта, че МВР почти не е констатирало нарушения на закона за движение по пътищата от т.нар. кортежи. Няма и единен регистър на обектите, които се охраняват, с какво оръжие и какви автомобили.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че в Трън вече се води разследване за средна телесна повреда в следствие на умишлено нарушение на пътните правила. Причинител е кметът на града, а пострадало е дете на шест години. Предстои прокуратурата в Трън да прецени дали са нужни още доказателства. Експертизата се е забавила няколко месеца, защото този тип заключения се изготвят най-трудно. Следващата седмица се очаква прокуратурата в Трън да е готова с преценката си. В Трън има само един прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания отказва председателството на Европейския съвет през 2017 г.
Великобритания отказва председателството на Европейския съвет през 2017 г.
Откриха новата метростанция Витоша
Откриха новата метростанция "Витоша"