Рекорден брой посетители в парламента - над 9000, в деня на отворените врати, по повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание. Гостите видяха оригинала на Търновската конституция. А пред председателското място в пленарната зала имаше опашка от желаещи да ударят пленарния звънец.

Хиляди лица, хиляди снимки. И хиляди удари на пленарния звънец.

Малко след 10 сутринта посетителите вече разучаваха парламента.

140 години след първото заседание на Учредителното събрание, хората видяха оригиналите на Търновската и Сребърната Конституция и още много ценни експонати.

© БГНЕС

„Впечатли ме това, че сградата е хубава, самата обстановка, конституцията, която видяхме отвън, че има ред, не е безредие“, сподели пред камерата ни посетител.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Толкова много хора в българския парламент не е имало отдавна. За мен е важно тази годишнина да мине под знака на парламентаризма, близо до гражданите. Понякога увлечени в това да отстояваме политическите си позиции забравяме, че сме част от народа.

Пленарната зала беше пълна, но не с депутати.

На стола на премиера днес седна Ваня:

Може би не мога да осъзная сега важността на това място, което заемам, защото виждам един кожен стол. Ако и министърът беше тук, може би щеше да бъде различно.
© БГНЕС

А в ролята на парламентарен шеф влезе 8-годишният Кристиян:

Решихме да го доведем, защото започна задаването на въпросите какво правят в парламента, какво работят.

„Приемат закони“, беше отговорът на Кристиян.

Хиляди снимки за спомен, хиляди усмивки. От деня, в който главни герои са хората.