Встрани от вътрешнополитическите страсти в Берлин, канцлерът Меркел и президентът Макрон говориха над четири часа по между си. Делегацията от Париж на два пъти отиваше при журналистите от Франция, за да подчертае голямото значение на срещата.

Коалиционните крамоли в Германия и европейският разнобой по миграционната политика поставиха темата в центъра на обсъжданията.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Дълбоко вярваме в европейския отговор на предизвикателството миграция. Много ясно сме обединени и решени да действаме по европейски маниер, по координиран начин .В следващите дни ще продължим да работим за предложения в тази сфера.

Меркел, чиито позици в последните дни са отслабени, се нуждае от Макрон, за да покаже партньор в търсенето на европейско решение.

Миграционната политика - причина за разногласия между европейските страни

Миграционната политика - причина за разногласия между европейските страни

Политиката по миграцията застрашава европейското единство. Фалшива новина за край на партийния консервативен съюз в Германия заради спорове по миграци...

© БТА

Френският президент, от своя страна се нуждае от германския канцлер, за да реализира предложенията си за реформи в Еврозоната.


И двамата получиха отговори.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Голямата тема за икомическия и валутен съюз беше най-сложна за нас, но намерихме добро решение за европейски бюджет.

Декларацията от днешната среща ще залегне в проекторешенията за срещата на върха на ЕС.