НОВИНИ

Над половината язовири в страната са неизправни

Опасни ли са язовирите у нас - темата е актуална след всяко наводнение с отнети човешки животи. Отговорът дава проверка на прокуратурата - близо половината язовири са в частично неизправно състояние. Главният прокурор е изпратил писмо до премиера Борисов с тревожните констатации. Дали ще бъдат наложени наказания зависи от контролните органи, които според прокуратурата бездействат. Така порочния кръг се затваря и проблемите, трупани от години се задълбочават.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:07, 22.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Според прокуратурата институциите продължават да бездействат по отношение на състоянието на язовирите в страната. Последните данни показват, че близо 42 % от тях са частично годни. Близо 10 % са в предаварийно състояние, а изправните са около 32. Ако процентите се обърнат в числа излиза, че над 200 съоръжения у нас са опасни за хората, а 80 са в предаварийно състояние.

Враца, Плевен и Велико Търново са най-критичните области. На този фон се оказва, че няма наказания за неизпълнени предписания от страна на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Вместо да бъдат глобени на нарушителите са издадени нови предписания.

Ася Петрова, заместник на главния прокурор при Върховната административна прокуратура: Изпълнението на тези предписания не е било обвързано от контролния орган със срок, което на практика изключва възможността за санкциониране на неизпълнение на дадени задължителни предписания.

Според прокуратурата само в 11 случая агенцията е направила опит да глоби нарушители. По отношение на най-опасните язовири са издадени само шест акта. От агенцията казват, че проблемът е в непълната правна уредба, която пречи да се налагат принудителни административни мерки. Според държавното обвинение няма пропуски в законодателството.

Ася Петрова, заместник на главния прокурор при Върховно административната прокуратура: Отново повтарям, че се касае за тежко укоримо бездействие на компетентните назад във времето компетентни органи, които са били повече. Сега единственият компетентен орган е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, което бездействие е довело до това състояние на язовирните съоръжения. Опитваме се да мотивираме контролните органи в рамките на нашите правомощия да си изпълнят задълженията. Считаме, че законовата регламентация е достатъчно ясна.

От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор отказаха да коментират обвиненията на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво предстои на първото съвместно заседание между България и Македония?
Какво предстои на първото съвместно заседание между България и Македония?
В благоевградското село Логодаж чакат по-евтин роуминг
В благоевградското село Логодаж чакат по-евтин роуминг