НОВИНИ

Над сто вторични труса в Италия

Хиляди хора в централна Италия прекараха нощта в коли, палатки и временни убежища след четвърто земетресение в рамките на три месеца. Трусът от 6,6 по Рихтер бе най-силният в страната от десетилетия. Регистрирани са повече от сто вторични труса. Засега изглежда, че няма жертви, съобщава за около 20 ранени.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:23, 31.10.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Средновековната катедрала Сан Бенедето стана един от символите на разрушението в градчето Норча, което е най-близо до епицентъра в района Умбрия. В зоната на бедствието временно настанени са поне 15 хиляди души, но помощ вероятно ще потърсят още хора. Според властите 100 хиляди може да са останали без дом.

Рикардо Салвиани - жител на Норча:
Спах навън. Страхуваме се при толкова много вторични турсове. Нямам думи да ви опиша положението ни.

Властите събират помощи за пострадалото население чрез есемеси на стойност 2 евро.

Гидучи - спасител:
Имаме големи проблеми с комуникациите, пътищата са много несигурни. Някои хора бяха настанени в хотели в Трасимено, други предпочетоха да останат в Норча и трябваше да си намерят подслон за изминалата нощ.

Аварийни екипи придружават местните до домовете им за да си вземат някои вещи.

Лука Кари - спасител:
Екипите инспектират обстановката в историческия център на Норча, оценяват рисковете и проверяват за сгради със структурни повреди. Проучваме начини за достъп до най-опасните райони.

Щетите са непоправими, хиляди ужасени хора плачат по улиците, разказва пред БиБиСи кметът на малкото градче Толентино, където трима души бяха извадени живи от отломките. Други пострадали селища са Кастел-сантанджело, Пречи, Усина и Аркуата. Премиерът Матео Ренци свика спешно заседание на кабинета.

Доменико де Вита - огнеборец:
Ще се опитаме да спасим оцелялото културно наследство, но сме в самия център на сеизмична активност, трусовете са много, много интензивни. Подобна интензивност не е регистрирана тук от много години.

Трусът от 6,6 по Рихтер в неделя беше предшестван от два по-слаби през седмицата. Всички бяха усетени и в столицата Рим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две катастрофи блокираха движението на булевард „Христо Ботев” в Русе
Две катастрофи блокираха движението на булевард „Христо Ботев” в Русе
Превозвачи блокираха гранични пунктове
Превозвачи блокираха гранични пунктове