НОВИНИ

Надежда Нейнски: И втората задържана българка в Турция е освободена

И втората задържана българка в Турция по подозрение в тероризъм беше освободена тази вечер, съобщи за „По света и у нас“ посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Обвинението към дъщерята на Веселина - Мира, е променено в „пропаганда на терористична организация“, което е по-леко от първоначалното обвинение - за „участие в терористична организация“. Младата жена е освободена с мярка „подписка“ и предстои да се изправи пред турски съд. Кога обаче ще стане това, засега не е ясно и никой не се ангажира със срокове, заяви посланик Нейнски.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 28.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Надежда Нейнски, посланик на България в Турция: Съдебното заседание приключи преди минути, като на момичето е наложена мярка за неотклонение „подписка“, което означава, че е освободена. Трябва да се разписва два пъти седмично и да не напуска територията на Турция, докато не се насрочи съдебно дело.

Посланик Нейнски подчерта, че обвинението е променено на по-леко, но остава неясно кога ще бъде насрочено делото.

Надежда Нейнски, посланик на България в Турция: Тя не е обвинена, че е член на организацията, обвинена е в пропаганда на терористична организация. Ще я съдят по бързата процедура, но не е ясно кога. Разговарях със семейството ѝ, тя е при тях, при тях е и консулът. Хората са си отдъхнали, защото семейството е заедно, но нещата не са приключили. Държавата продължава да е максимално ангажирана по случая. Информирахме правителството и лично премиера Бойко Борисов. Не се знае кога ще е делото - може и да е след месеци. Семейството е наело адвокат.

Надежда Нейнски заяви, че държавата ще осигури максимална помощ на семейството на момичето.

Надежда Нейнски, посланик на България в Турция: Няма как да гадаем как ще се развие делото. Родителите са наясно с обстоятелствата, предложихме им допълнителна защита, осигурена от държавата. Ще стоим в постоянен контакт с тях.
;

БТА съобщава, че съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (3713/12.04.1991) на Турция за пропаганда на терористични организации се предвижда наказание лишаване от свобода в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българче проплака за първи път на борда на самолет
Българче проплака за първи път на борда на самолет
Стрелба след скандал заради куче
Стрелба след скандал заради куче