В музейния комплекс на открито на нос Свети Атанас в Бяла посетителите могат да видят глинен съд от шести век с надпис. Текстът и рисунката превръщат обикновената делва за съхранение на вино в ценен музеен експонат без аналог у нас.

Питосът е голяма глинена делва. През Раннохристиянската епоха във всяка къща край Бяла е имало поне по няколко такива – за вино и за зърно. Но един от питосите има особеност, която го прави ценен за всеки музей.

Александър Минчев, археолог:
„Единственият в страната, бих казал може би даже и в целия Късноантичен свят. Интересното е надписът, който е врязан още преди изпичането. Той е на гръцки и представлява една типична за ранното християнство пожелателна форма на молба - „Кирие войти“ - „Господи, помагай“."

До надписа има още рисунка на клонки и кръст-гемата – кръст със скъпоценни камъни.

Александър Минчев, археолог:
„От него излизат и две лозови вейки с гроздове. Тук можем да търсим и втори пласт на тяхното изобразяване, а именно - молбата на собственика на тоя питос да стане хубаво неговото вино.“

В музея в Бяла има фрагмент с част от такъв надпис, откриването на запазен съд с цялостно изображение е изключителна рядкост. Питосът е намерен при разкопките на една от трите вече разкрити винарни на нос Свети Атанас. Археолозите са набелязали и местата на още две за бъдещи проучвания.