НОВИНИ

Надписват пешеходни пътеки в Шумен

В Шумен слагат предупредителни надписи върху пешеходните пътеки. Със сигнално жълта боя е изписано „Погледни наляво“. Инициативата е на Българската асоциация на пострадали при катастрофи и се изпълнява със съдействието на община Шумен.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
19:07, 15.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Жълтата маркировката се поставя на улици с интензивен трафик и пешеходен поток. Целта е предупредителния надпис да привлече вниманието на пешеходците и да го направи по-предпазлив при пресичане.

Розалина Симеонова: "Нужна е, особено за деца, защото, въпреки че много се говори от родители и в училище, това е нагледно с това краче, за тях ще бъде много интересно."
Йолина Руменова: "Някой път много внимателно трябва да се пресича, да се оглежда човек."
Станислав Симеонов: "Всякакви хора има - минават, минават, даже и пешеходна пътека не използват."

По навик хората поглеждат първо вдясно, а след това обръщат поглед към идващите отляво автомобили. За да се коригират вредните навици, надписът е ярък и се набива в очите на пресичащите.

Христо Димитров, Българската асоциация на пострадали при катастрофи: "Самите пешеходци да не се надяват да ги пазят водачите с по-голямо чувство за самосъхранение и те да се оглеждат преди да тръгнат да пресичат."

Върху пътното платно се очертават и стоп линии, които да напомнят на шофьорите, че трябва да осигурят предимство на пешеходците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извършителят на атаката - 31-годишен французин с тунизийски корени
Извършителят на атаката - 31-годишен французин с тунизийски корени
Автобус от градския транспорт катастрофира в Пловдив
Автобус от градския транспорт катастрофира в Пловдив