НОВИНИ

Надпревара с времето и... с болестта

4-годишно дете от Хасково се надпреварва с времето, за да оцелее. Кристиян страда от генетично заболяване То е открито преди месец и половина съвсем случайно, но бързо прогресира. Сега Криси и семейството му започват битката с болестта.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
08:34, 24.06.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Кристиян е на 4 и като всяко дете обича да играе. За разлика от останалите обаче, за Криси детската пързалка е истинска планина, а изкачването отнема неистови усилия. Причината - съвсем случайно момченцето е диагностицирано с прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен.

Мариета Балабанова, майка: Най-страшния тип, които може да съществува във връзка с това заболяване. Генетичното изследване, което направихме потвърди диагнозата. Липсва част от гена, който произвежда специфичен протеин и държи мускулите да са заедно.

От повече от 40 дни детето ходи на редовни рехабилитации в Хасково и Любимец. Те просто поддържат Криси.

Славея Желязкова, рехабилитатор: Постепенно започва походка на пръсти, детето не може да ходи. Една парализа, която обхваща цялото тяло. И просто поддържаме мускулатурата с масаж и физиотерапия.

Надежда Криси отново да изкачва пързалката като останалите деца има. Дават я професори от клиника в Турция. Подобрение ще доведе процедура по вливане на стволови клетки.

Мариета Балабанова, майка: Първоначално няма резултати. После вече тялото започва да приема тези стволови клетки и се случват нещата макар и не напълно. Това е поддържаща терапия, която подпомага по-дълго време той да се обслужва сам.

Лечението се състои от 4 процедури, като може всеки месец да се прави по едно вливане. Всяко струва по 8000 долара или общо 32 000. Семейството няма намерение да кандидатства пред фонда за лечение на деца в чужбина. Причината е, горчивия опит на родители на други деца с мускулна дистрофия, които са получили десетки откази.

Мариета Балабанова, майка: Смятат, че заболяването е нелечимо. С друго дете се свързахме от София, което е. Те са кандидатствали няколко пъти. Просто им дават отказ. Искахме да правим ДМС номер, искат отказ от фонда за да се може да се открие. Искат и много документи, които са свързани с пари. Предпочитам тези 100-200 лв., които ще ги дам за документи и институции да ги дам за него.

Семейството се надява в следващия месец да спечели битката с времето и да събере необходимите средства, за да може 4-годишния Криси да замине за първата си процедура в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Карлово издадоха книга за Апостола
Ученици от Карлово издадоха книга за Апостола
Откриват летния туристически сезон в курорта Пампорово
Откриват летния туристически сезон в курорта Пампорово