НОВИНИ

Служители в затворите в цялата страна излязоха на протест заради ниски заплати

Надзиратели и служители в арести излязоха на протест в цялата страна. Причината - ниски заплати и лоши условия на труд.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:24, 29.01.2018
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

В Деня на професионалния си празник служителите в затворите, арестите и работещите в звено "Съдебна охрана" излязоха на пореден протест. Във Варна протестът започна точно в 12 часа пред сградата на затвора, предаде кореспондентът на БНТ Нора Бочева. Исканията на служителите остават непроменени, обясни Анатоли Атанасов от синдиката на служителите в затворите.

Анатоли Атанасов: Исканията ни са за 20% увеличение на заплатите, изравняване статута на служителите в местата за лишаване от свобода и главна дирекция "Охрана" с тези на служителите в Сектор "Сигурност" - МВР, ДАНС и министерство на отбраната.

От синдиката настояват и за по-добри условия на труд, както и назначаване на нови служители, които да попълнят свободните щатове и отпускане на нови бройки. Освен във Варна протести днес имаше в още няколко града в страната.

Първи на улицата излязоха служителите на затвора в Ловеч. Исканията - условия на труд, които да са равни с тези на работещите в МВР. Надзирателите искат и увеличение на щата в затворите.

Пламена Петкова, председател на синдикалното дружество: Имаше обещания от министъра на правосъдието, имаше обещания от правителството, имаше обещания, че наистина ще има някакво движение в посока на нашите искания.

Според протестиращите в Пловдив заради ниските заплати няма достатъчно хора.

Юрий Корнов: За да започне един нов служител 540 до 570 лева основна заплата, а пък от първи януари е 510 лева е минималната работна заплата, която получава всеки един затворник, който работи.

В София синдикатите заявиха, че служителите на Главна дирекция „Охрана" и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" са дискриминирани. След като стана ясно, че полицаите ще получат допълнителни 100 милиона лева, надзирателите са категорични, че няма да се откажат от исканията си.

Кристиан Маджев: Подценява се нашата работа. Все пак сме в центъра на София. Малко надзиратели, много лишени от свобода.
Емануил Чорбаджийски: По 30 служители дежурни на ден отговарят за около 900 затворника. Всичко се случва на мускули, ние си знаем как се справяме.
Маринела Георгиевска: Няма сигурност при нас. Заплашват ни непрекъснато, биваме обиждани. Ние имаме задължения, но нямаме права. Мисля, че е да се обърне внимание и на служителите, не само на лишените от свобода.

На 10 февруари синдикатите ще решат дали ще обявят началото на национални протести. А от правосъдното министерство излязоха с позиция, че са запознати с исканията на синдикалните организации и диалогът с тях е интензивен - под формата на поредица от работни срещи. От министерството посочват, че е необходимо равнопоставено третиране на всички структури в сектор „Сигурност". Въпросът за актуализиране на бюджета за 2018-та година, който е поставен от синдикатите, е препратен по компетентност към министерството на финансите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР въвежда система за търсене на изчезнали деца чрез Фейсбук
МВР въвежда система за търсене на изчезнали деца чрез Фейсбук
Бруно Марс е най-големият победил на тазгодишните Грами
Бруно Марс е най-големият победил на тазгодишните "Грами"