НОВИНИ

Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест

Служители на затворите излязоха на пореден протест в много градове на страната. Причините - лоши условия на труд, ниско заплащане и недостиг на хора. Утре служителите се събират на национален протест пред Министерството на правосъдието.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на "По света и у нас"
19:17, 23.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
СОФИЯ

Протестът в София започна пред Централния затвор. Символично в знак на надежда в небето бяха пуснати бели гълъби.

Ивайло Григоров, член на УС на Синдиката на служителите в затворите: "Искаме пълно изравняване на третирането в сектор ,,Сигурност" по отношение на финансовото заплащане на служителите."

Протестиращите настояват за увеличение на заплатите с 20 процента и отпускане на нови щатни бройки.

- "Не стигат хората и да не дава Господ да се случва нещо. Оборудването е минимално. С една палка един лишен от свобода ако тръгне да бяга дали ще можем да го спрем."
БОБОВ ДОЛ

На протест излязоха и в Бобов дол. Надзирателите предупредиха, че в цялата Кюстендилска област съдебните сгради и тези на прокуратурата са оставени почти без охрана, а сигурността на защитените свидетели и съдиите е поставена под въпрос.

Мирослав Димитров, надзирател: "Бройката е запълнена и на всеки наряд хората не стигат не може да си покриваме постовете и се получава че работим за двама човека, а взимаме заплата за един и това е така от вече доста време."
РУСЕ

Подобен е проблемът и в Русе. Тук под 30 служители отговарят за охраната на задържаните в следствения арест.

Денислав Христов, председател на Синдикат на служителите в затворите в България, Русе: "Условията навсякъде в местата за лишаване от свобода според Комитета против изтезанията и Хелзинкския комитет са неприемливи".
ВАРНА

Във Варна протестиращите разказаха, че за 24 часова смяна един надзирател отговаря за около 150 затворници. Синдикатите определиха предложеното им увеличение с 5 процента на заплатите като крайно незадоволително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимни бури в Европа
Зимни бури в Европа
Община Русе ще почисти барелефа на Христо Ботев в града
Община Русе ще почисти барелефа на Христо Ботев в града