НОВИНИ

Наесен започва нов проект за дуално образование

С малко над 24 млн. лв. ще се финансира нов проект за дуалното образование. Той ще започне през есента и ще продължи 3 години.По проекта "ДОМИНО" у нас се обучават 1600 ученици. От дуалното обучение през тази учебна година са се възползвали близо 3900 младежи.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:31, 12.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Да работи в автосервиз и да ремонтира камиони е сбъдната мечта за Васил. Дуалното обучение прави това възможно. Започва от А и Б, като общ работник, първоначално подава инструменти. По-късно получава и постоянна работа.

Васил Митев, ученик: Научих неща, които в училище, можеш само да ги видиш и да ги научиш на теория, а там ги виждаш в реална среда.

Проектът за дуално обучение ДОМИНО продължава с малки промени.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Да се подготвят наставници, да се подпомогне организирането на обучението, а не толкова да се изплащат конкретни стипендии. Ние заложихме на изплащането на стипендии за дуална форма на обучение от държавния бюджет. Това ще бъде основната разлика.
Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО: Оттук нататък очаквам дуалното обучение да навлиза все повече в страната. Бяха променени множество закони, които да направят това възможно. Сега остава да се затвърди тази добра практика.
Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария: Мисля, че е важно не само за българските ученици, но и за България, като цяло, защото дуалното обучение отговаря на нуждите на икономическото развитие. Всъщност не само училищата, но и предприятията са тясно свързани с образованието.

Посланикът на Швейцария отбеляза, че с бързите темпове на икономическо развитие половината професии след години ще изчезнат. Затова младите хора трябва да се обучават така, че да имат работа не само сега, но и след 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици души бяха задържани по време на неразрешен протест в Русия
Стотици души бяха задържани по време на неразрешен протест в Русия
Президентът Радев се срещна със султан Ахмед бин Сулайем
Президентът Радев се срещна със султан Ахмед бин Сулайем