Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов награди с почетния плакет на Народното събрание архитект Фикрие Булунмаз. Ръководителят на екипа, който реставрира желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул е у нас за среща между делегации от България и Турция. По-рано през деня архитект Булунмаз беше приета и от премиера.

Реставрацията на желязната църква "Свети Стефан" продължи 7 години, а след връщането на блясъка на храма в Истанбул остана приятелството между България и архитект Фикрие Булунмаз. И при това свое посещение у нас ръководителят на проекта се срещна с всички, с които я свързва един от най-значимите ни архитектурни паметници. Най-важните български институции също показаха своята признателност към нея.

арх. Фикрие Булунмаз, ръководител на реставрацията на желязната църква "Св. Стефан": Много благодаря за това отличие! Беше изненада за мен! Аз съм България по друг повод, но дойдох тук, за да се видя специално с Веджи Рашидов. По време на реставрацията работихме много добре с него. Идваше при всеки един етап и заедно взимахме решенията. Много обичам България, както и българите, които живеят в Истанбул. Тук срещам същата обич и отношение към мен.
Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии: Един човек, който направи Перлата в Истанбул на българското православие. Спасихме едно бижу от разпад и това е нейна заслуга, на прекрасния ѝ талант,на държавните ни глави, пак казвам на един щастлив официален обяд се случи.

Благодарност към целия екип, работил по реставрацията на българския храм, както и към турските власти изрази и премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че в църквата редовно се отслужват празнични литургии. По време на срещата в Министерския съвет Борисов получи картина на Желязната църква. А след възстановяването на "Св. Стефан" архитект Булунмаз ще продължи да работи с България. Ще се върне отново тук за реставрация в Пловдив.