НОВИНИ

Наградата "Ехо класик" отиде за български пианисти

Първите български пианисти, които печелят престижната немска награда-"Ехо Класик", са клавирното дуо - Аглика Генова и Любен Димитров. Първото издание на наградите е в Кьолн през 1992 година. Тази година и оперната прима Соня Йончева е отличена за записа за "Сватба на Фигаро".

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева, стажант
08:55, 19.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Аглика и Любен правят първите си стъпки в света на музиката в Консерваторията при професорите Джулия и Константин Ганеви. Идеята за клавирно дуо, постигането на синхрон и достигането до световно ниво в клавирното майсторство се развива в класа на Владимир Крайнев в музикалната академия в Хановер. Така се стига до най-престижната награда, която е получавана досега от български пианисти-"Ехо Класик". Постижението е в категория "Концертен звукозапис на годината- 20-ти-21-ви век" за компактдиска "Бела Барток и Виктор Бабин- концерти за две пиана", в изпълнение заедно със симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, под диригентството на Йордан Камджалов.

Любен Димитров: Наградата е едно абсолютно потвърждение, което, както се казва е нон плюс ултра, няма по-високо потвърждение от това за това, че се движим в правилния път на развитието си като артисти."

Аглика и Любен също така могат да се похвалят с наградите и на своите студенти от Музикалната академия в Хановер.

Аглика Генова: Тези многобройни награди до този момент ни правят много горди и щастливи като техни преподаватели, за един преподавател е огромно щастието да види особено, когато стои в залата и слуша студентите си, да усети, че те са разбрали това, което той им е показал. Това е един голям подарък."

Официалната церемония по награждаването на Аглика и Любен ще се проведе на 29.10.2017г. В историята на "Ехо Класик" са записани още имена на българи, като оперните прими- Веселина Кацарова, Соня Йончева и Красимира Стоянова, цигуларката Гергана Гергова и пианиста Павлин Нешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как българинът Иван Бориславов стана световен шампион по електронни спортове
Как българинът Иван Бориславов стана световен шампион по електронни спортове
Бебето, родено по време на полет, има уникален акт за раждане
Бебето, родено по време на полет, има уникален акт за раждане