НОВИНИ

Награди за БНТ на CIRСOM

Нов подход към новините в обществените медии представи БНТ в Пловдив. Продуценти и репортери на "По света и у нас" бяха лектори на конференция на асоциацията на европейските регионални телевизии CIRСOM. Българската национална телевизия и Пловдив са домакин на престижния медиен форум за пръв път, там бяха представители на повече от 300 телевизионни канала.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:05, 20.05.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
БНТ заслужи вниманието на европейските телевизии, като показа как обществената медия преодолява ограниченията, руши бариери и търси доверието на зрителите. Инициативата "Електронни очи" е проект, с който се събират средства за разработване на мобилно приложение за незрящи хора. Идеята е да се покаже как те развиват способностите си - скачат с парашут, печелят състезания по стрелба с лък...

Мария Чернева, журналист БНТ: Другият ефект от тази кампания е, че показваш и другите хора, които не будят съжаление, които са активни, които си работят въпреки средата, въпреки хората, това е именно промяна в стереотипите.

БНТ наложи реалността като модел и с репортажите за бежанската вълна. Срещата на мигрантите с хората от европейските държави беше във фокуса на десетки репортажи за толерантността, страха и съмнението.

Иво Никодимов, журналист БНТ: Аз мисля, че в БНТ не сме имали друг подход освен този, динковщината ни е чужда, динковщината просто продава. Динковщината е продукт, който е вкусен за търговските медии, които търсят приходи от реклама.

А обществената медия търси доверието на зрителя с добре разказани истории. С репортажи, които вдъхновяват. Без обвинения, без сензации, но и без бягство от проблемите.

Геновева Радева, продуцент "По света и у нас": Хора казват вашите новини са по-различни - да, това е съвсем съзнателно. Просто сме убедени че конструктивната журналистика е бъдещето на журналистиката наистина.

С висока оценка за представянето на България и за организацията на конференцията приключи годишната среща на европейските регионални обществени телевизии в Пловдив.

Туне Кунст, президент на CIRCOM: Видяхме победителите в Гран при Сирком и много различни телевизионни продукти, които заслужаваха внимание. Мисля, че всеки имаше какво да научи.
Дейвид Лоуън, председател на международното жури: Гала вечерта на наградите беше най-добрата досега.

Догодина конференцията на CIRСOM ще се проведе в Португалия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха награди „Пловдив“
Връчиха награди „Пловдив“
Разследват инцидента с падналото до Асеновата крепост дете
Разследват инцидента с падналото до Асеновата крепост дете