Дългогодишни кръводарители бяха наградени днес за своята безвъзмездна помощ. Българският червен кръст и Националният кръвен център изразиха признанието си към 10 души от цялата страна, които през годините са приели за своя мисия спасяването на човешки живот.

Дори сега нечий живот се колебае - да бъде или да не бъде. В добрите случаи се появява друг човешки живот. И го спасява без да задава въпроси. Като Галина - тя не е лекар, но вече не знае точната бройка на животите,за чието спасяване е помогнала. Дарила кръв за първи път още като студентка.

Инж. Галина Бързева, главен експерт в ГПФ на Минно-геоложки университет: Тогава не го осъзнавах съвсем. Но с годините имах личен мотив и случай, в който на мой много близък човек се наложи обмен на кръвната плазма - това спаси живота му.

Днес символично бяха наградени всички, които през годините многократно са дарявали без да чакат повод и отплата. Кръв обаче продължава да не достига, не защото няма добри хора, а защото до тях не стига важното послание:

Д-р Жанина Иванова, директор на Кръвен център, Варна: Нито е опасно, нито има вероятност да бъдат заразени.

Може единствено да помогнат на някого да продължи да бъде.