На специална церемония Районната лекарска колегия в Пловдив награди най-добрите медици в града и областта. Трима от тях са номинирани за отличието и на национално ниво. Наградите се присъждат всяка година по случай Деня на българския лекар - 19 октомври.

В навечерието на своя празник лекарите огласиха проблем с липсата на финансиране на новите технологии, които са въведени в общата хирургия. Това налагало болните сами да си купуват различни скъпи консумативи, което в голяма степен не позволява да се практикува модерна хирургия. Неуредиците в клиничните пътеки пък водят закриване на хирургични отделения в по-малките населени места.

Проф. Росен Димов: "Истинските лекари на годината са такива колеги, като да речем д-р Станимир Чешмеджиев – завеждащ хирургичното отделение в МБАЛ-Карлово, който остана сам и единствен хирург в целия град и в цялата област, като д-р Дечо Дечев в болницата в Девин, който остана сам и единствен хирург в цялата област."

Заради показването на такива проблеми през годините БНТ 2 също беше удостоена с плакет.

Д-р Георги Кръстев: "В годините изпълнителната власт брутално изнасилва медицинската общност и чрез ефира на БНТ 2 сме пропагандирали и лично с Ваша помощ ние постигнахме отмяна на наредбата на надзорния съвет на Касата."

От Лекарския съюз напомниха още, че на 18 юли е внесено предложение до президента за законодателни промени, и ако това не се случи до три месеца, медиците започват подписка за референдум за здравната система.